Als je denkt aan Oostenrijk, denk je misschien aan bergen, schnitzels en klassieke muziek. Maar wist je dat Oostenrijk ook beroemd is om een olie die in Nederland nog relatief onbekend is? Pompoenpitolie – donkergroen, nootachtig en boordevol gezonde voedingsstoffen – wordt in Oostenrijk met trots het groene goud genoemd. In deze blog neem ik je mee in de wereld van pompoenpitolie: van de herkomst en het productieproces tot de gezondheidsvoordelen en culinaire toepassingen. En geloof me, je gaat verrast worden.
Zodra de herfst aanbreekt en de bladeren beginnen te vallen, is het weer tijd voor pompoenen. Deze veelzijdige groente is allang niet meer alleen voor Halloween: hij schittert in de keuken – met pompoensoep als bekendste voorbeeld. Maar wist je dat ook de pitten van de pompoen een ware delicatesse kunnen zijn? In de vorm van olie welteverstaan.
Hoewel pompoenpitten steeds bekender worden, is pompoenpitolie in Nederland nog een verborgen parel. In Oostenrijk daarentegen is het een geliefde specialiteit. Pompoenpitolie, of Kürbiskernöl, wordt daar gezien als een culinair hoogstandje. Belangrijk om te weten: je kunt er niet mee bakken, maar er zijn talloze andere manieren om de olie te gebruiken. Daarover straks meer. Eerst gaan we naar de oorsprong van deze bijzondere olie.
De beste pompoenpitolie komt uit het Oostenrijkse bondsland Steiermark – ofwel Stiermarken. Hier vind je de perfecte bodem, het juiste klimaat en vooral: generaties aan ervaring. De ‘Steirische Kürbiskernöl’ is zó verweven met deze regio dat de benaming beschermd is. Dit betekent dat alleen olie die volgens strikte regels in deze streek geproduceerd wordt, deze naam mag dragen. Zo ben je verzekerd van de hoogste kwaliteit.
Al in 1996 erkende de Europese Commissie de bijzondere status van deze olie. De benaming ‘Steirische Kürbiskernöl’ kreeg een beschermde geografische aanduiding (BGA), net als beroemde producten zoals Parmaham, Griekse feta en Nürnberger Lebkuchen. Om dit label te dragen, moet de olie aan strikte eisen voldoen:
Alleen pitten van de Cucurbita pepo var. styriaca mogen gebruikt worden
De persing moet plaatsvinden in Stiermarken of Burgenland
Er wordt gewerkt met een traditioneel productieproces
De olie is 100% puur en van eerste persing
De pompoenteelt vindt plaats in specifieke Oostenrijkse districten
In 1998 bundelden 900 boeren en zo’n 20 oliemolens hun krachten in de productgroep Steirische Kürbiskernöl BGA. Inmiddels telt deze groep meer dan 3.600 leden, waaronder 40 oliemolens. Elke fles olie is volledig traceerbaar: van het veld, via de oogst en de persing, tot aan de marketing. Elke stap is vastgelegd.
De boeren in Stiermarken hebben eeuwenlange ervaring met de teelt en productie van pompoenpitolie. Ze gebruiken alleen de beste zaden en staan geen exotische import toe. Ze blijven trouw aan het traditionele productieproces, al maken ze gebruik van moderne technologie om de kwaliteit nog beter te bewaken.
Voor één liter pompoenpitolie zijn zo’n 2,5 tot 3 kilo donkergroene, volledig rijpe pompoenpitten nodig. Na het drogen worden de pitten gemalen, gekneed met wat zout en water, en langzaam geroosterd. De persmeester bepaalt het ideale moment van persen, op basis van ervaring.
Vroeger werd olie handmatig uit de pitten geslagen met houten wiggen en hamers. Tegenwoordig zorgen moderne persen voor een zachte, gelijkmatige extractie. Daarna rust de olie enkele dagen zodat zwevende deeltjes naar de bodem zakken. Pas daarna wordt ze gebotteld.
De pulp die overblijft na het persen – de zogenaamde perskoek – is rijk aan eiwitten en wordt vaak gebruikt als veevoer of voor vegetarische producten. Gemalen is de smaak nootachtig en vergelijkbaar met geroosterde pompoenpitten. Een mooi voorbeeld van duurzame verwerking.
Echte Steirische pompoenpitolie wordt zonder chemische toevoegingen gebotteld. Er vindt geen raffinage of filtering plaats. Het is een puur natuurproduct zoals moeder natuur het bedoeld heeft.
Pompoenpitolie is rijk aan:
Vitamine E (beschermt cellen en verlengt de houdbaarheid van de olie)
Oliezuur en linolzuur (essentiële onverzadigde vetzuren)
Vitamine B2, vezels, zink, magnesium, fosfor, kalium, mangaan en koper
Omega 6 en Omega 9 vetzuren
Aminozuren die cellen helpen opbouwen en beschermen
Een eetlepel per dag voorziet je al in 20% van je dagelijkse vitamine E-behoefte!
Pompoenpitolie wordt ook geprezen om haar positieve werking op de prostaat. Dat komt door de aanwezigheid van plantaardige sterolen, die ook kunnen helpen bij blaas- en leverklachten. De olie ondersteunt ook het immuunsysteem en de bloedcirculatie.
De smaak is nootachtig en vol, soms licht geroosterd. Je kunt het puur gebruiken – ik neem zelf elke dag een dessertlepel, echt iets om naar uit te kijken. Maar het is ook heerlijk in gerechten!
Gebruik pompoenpitolie:
Over je salade
In pompoen- of tomatensoep (een paar druppels geven net dat beetje extra)
Over vanille-ijs (ja echt!)
In combinatie met wintergroenten zoals postelein of rode biet
Echte kwaliteit herken je aan:
Het Europese BGA-keurmerk
Een fles van donker glas (beschermt tegen licht)
100% pure olie zonder toevoegingen
In mijn moestuin verbouw ik ’s zomers winterpostelein. Daarmee maak ik graag een salade met winterpostelein, gerookte zalm, een uitje en – uiteraard – een flinke scheut pompoenpitolie. Snel klaar, verrassend lekker.
Tijdens een bezoek aan de Kamer van Koophandel in Wenen maakte ik kennis met Prokern. Deze producent is gespecialiseerd in pompoenpitten en -olie. De olie is zacht, vol van smaak en zonder bittere ondertoon. Ik was direct overtuigd en besloot het merk op te nemen in ons assortiment.
Inmiddels is de pompoenpitolie van Prokern een van onze bestsellers geworden.
Nieuwsgierig geworden?
Wacht dan niet langer en ontdek zelf waarom pompoenpitolie het groene goud van Oostenrijk wordt genoemd.
Bestel vandaag nog jouw fles Prokern pompoenpitolie – en laat je verrassen door de smaak, de kwaliteit en de veelzijdigheid!
€ 27,95 Incl BTW
€ 9,95 Incl BTW