Wie wel eens in Oostenrijk op vakantie is geweest, kent het gevoel: na een lange bergwandeling of een dag op de ski’s neerstrijken in een knusse berghut. De geur van versgebakken Kaiserschmarrn vult de ruimte. Een bord vol luchtige pannenkoekstukjes, bestrooid met poedersuiker en geserveerd met appelmoes of pruimencompote. Eén hap en je waant je weer in de Alpen of in een klassiek Weens koffiehuis.
Maar waar komt Kaiserschmarrn eigenlijk vandaan? Hoe kwam het aan zijn keizerlijke naam? En was het echt een keizerlijke favoriet of een toevallige uitvinding? Ontdek de verrassende geschiedenis van dit geliefde Oostenrijkse gerecht.
Kaiserschmarrn is een luchtige, gescheurde pannenkoek, vaak licht gekaramelliseerd en bestrooid met poedersuiker. Het wordt traditioneel geserveerd met appelmoes, pruimencompote of een bessensaus. Dit geliefde gerecht uit Oostenrijk wordt niet alleen als dessert gegeten, maar ook als lunch of zelfs ontbijt.
Wat Kaiserschmarrn zo bijzonder maakt, is de unieke combinatie van een zachte, luchtige binnenkant en licht krokante, gekaramelliseerde randjes.
Door de toevoeging van rozijnen krijgt het een extra zoete toets, al kan het ook zonder.
Kaiserschmarrn kom je in Oostenrijk bijna op iedere menukaart wel tegen.
Van oerige berghut tot klassiek Weens koffiehuis en alles wat er tussenin zit.
Er gaan vele verhalen de ronde hoe dit gerecht is ontstaan. Een van de meest bekende varianten is dat deze keizerlijke maaltijd bij toeval is ontstaan.
Wat de exacte oorsprong ook is, vaststaat dat Kaiserschmarrn in Oostenrijk een gerecht is dat generaties lang wordt doorgegeven. Oorspronkelijk was het een eenvoudige boerenmaaltijd, maar inmiddels is het een gerecht dat je in vrijwel elk Oostenrijks restaurant en gasthof kunt vinden. Ook buiten Oostenrijk wint het aan populariteit, zeker onder vakantiegangers die na hun vakantie in Oostenrijk graag thuis nog eens genieten van deze Alpenklassieker.
Het woord “Schmarrn” betekent in Oostenrijks-Duits zoiets als “rommel” of “prutswerk”. Dat klinkt misschien negatief, maar in de Oostenrijkse keuken verwijst het juist naar een rustiek en hartverwarmend gerecht. Denk bijvoorbeeld aan “Apfelschmarrn” (met appel) of “Grießschmarrn” (met griesmeel).
De toevoeging “Kaiser” verwijst naar keizer Franz Joseph I van Oostenrijk, die een groot liefhebber was van deze zoete pannenkoek. Maar hoe ontstond de naam precies?
Het verhaal wil dat de eerste keer dat Keizer Franz Joseph het gerecht voorgeschoteld kreeg hij gezegd zou hebben: ‘So ein Schmarrn’.
Maar al snel werd hij een heel groot fan van dit zoete pannenkoekgerecht.
Wil je thuis genieten van echte Oostenrijkse Kaiserschmarrn? In onze winkel en webshop kun je kiezen uit twee mogelijkheden:
Met of zonder rozijnen?
De klassieker wordt traditioneel gemaakt met rozijnen, die tijdens het bakken licht karamelliseren en een extra zoete toets geven. Maar niet iedereen is fan van rozijnen – en daarom hebben we twee varianten van Knorr Kaiserschmarrn:
✅ Knorr Kaiserschmarrn met rozijnen – Voor wie de klassieke, zoete smaak wil.
✅ Knorr Kaiserschmarrn zonder rozijnen – Voor wie liever zelf de smaak bepaalt.
Welke je ook kiest, beide varianten zijn heerlijk.
Goed nieuws! Je hoeft niet meer naar Oostenrijk om Kaiserschmarrn te proeven.
Bij ons kun je Knorr Kaiserschmarrn eenvoudig bestellen in onze webshop of winkel, zodat je thuis kunt genieten van deze keizerlijke lekkernij.
In onze winkel en webshop vind je een ruime keuze aan producten uit Oostenrijk.
Of je nu zin hebt in een zoete of hartige lekkernij, je vindt het hier: Bekijk alle Oostenrijkse supermarktproducten“
€ 3,55 Incl BTW
€ 3,55 Incl BTW