Home » Recepten met mierikswortel
Mierikswortel – in Oostenrijk bekend als Kren – is pittig, fris en veel veelzijdiger dan je denkt.
In de Oostenrijkse keuken wordt hij niet alleen geserveerd bij Tafelspitz of een worstje met mosterd, maar verwerkt men hem ook in romige sauzen, smeersels, dips en zelfs boters.
Op deze pagina vind je een aantal van onze favoriete recepten met mierikswortel uit de keuken van Mautner Markhof.
Klassiek, creatief, eenvoudig om te maken en altijd met die kenmerkende pit.
Het eerste recept met mierikswortel is Krenboter. Zin in een kruidige twist bij je steak of gegrilde groenten?
Deze zelfgemaakte krenboter (mierikswortelboter) geeft elk stukje vlees nét dat beetje extra.
De pittigheid van de Oostenrijkse Kren würzig-scharf smelt samen met romige boter tot een onweerstaanbare smaak.
En: het is zó makkelijk te maken!.
Voor ca. 1 rol boter:
250 g roomboter (ongezouten)
30 g Kren würzig-scharf van Mautner Markhof (pittige mierikswortelpasta)
Snufje zout
(Optioneel) 1 eetlepel fijngehakte peterselie
Laat de boter op temperatuur komen
Haal de boter uit de koelkast en laat die op kamertemperatuur komen. Zo wordt hij mooi zacht en makkelijk te mengen.
Meng de smaken
Doe de zachte boter in een kom en voeg de mierikswortelpasta en een snufje zout toe. Meng alles goed door elkaar tot een smeuïge massa ontstaat. Voor wat extra frisheid kun je ook de fijngehakte peterselie toevoegen.
Vorm en koel
Leg een stuk bakpapier of boterpapier klaar. Schep de boter in het midden en rol tot een stevige cilindervorm. Draai de uiteinden van het papier dicht als een snoepje.
Laten opstijven
Leg de boterrol minimaal 3 uur in de koelkast, zodat hij stevig wordt.
Je het daarna makkelijk in plakjes snijden.
Ook ideaal om in te vriezen!
Luchtig, romig en net even pittig.
Deze Oostenrijkse eierspread met mierikswortel en paprika is een klassieker op brood – perfect voor de lunch of bij de borrel.
4 sneetjes brood
3 hardgekookte eieren
150 g naturel roomkaas
1 el zure room (Sauerrahm)
1 rode puntpaprika
2 el Kren (mierikswortel, bijv. Mautner würzig-scharf)
1 tl Oostenrijkse mosterd (Estragon Senf)
Snufje zout
Paprikablokjes en tuinkers voor de garnering
Kook de eieren 10 minuten hard en laat afkoelen.
Snijd de eieren in kleine blokjes en meng met roomkaas en zure room.
Voeg de Kren en mosterd toe en roer goed door.
Snijd de paprika in kleine blokjes en meng door het mengsel.
Breng op smaak met zout.
Besmeer de sneetjes brood met de spread en garneer met wat extra paprikablokjes en een plukje tuinkers.
Heerlijk als lunch, picknickhapje of als frisse starter bij een Oostenrijkse borrelplank.
Ook lekker op volkoren- of roggebrood!
Een klassieker met een Oostenrijkse twist.
Deze gevulde eieren krijgen extra pit door de toevoeging van Kren (mierikswortel) – perfect voor op de borrelplank of als frisse paaslunch.
6 hardgekookte eieren
2 el Oostenrijkse estragonmosterd (Estragonsenf)
2 el Kren (mierikswortel, bijv. Mautner würzig-scharf)
2 augurkjes (Essiggurkerl)
Zout & peper
Waterkers (voor de garnering)
Pel de eieren en snijd ze in de lengte doormidden.
Haal de dooiers eruit en prak ze fijn in een kom.
Snijd de augurkjes in kleine stukjes.
Voeg mosterd, Kren en augurk toe aan de eierdooiers. Meng goed.
Breng op smaak met zout en peper.
Gebruik twee lepels of een kleine ijslepel om bolletjes te maken van de vulling en schep die in in het halve ei.
Garneer met verse waterkers.
Soms zit het geheim van een goed gerecht niet in de luxe ingrediënten, maar in de eenvoud. Deze hartige broodpap met mierikswortel (kren) is typisch Oostenrijks: verwarmend, smaakvol en verrassend veelzijdig.
Perfect bij Tafelspitz of andere gekookte vleesgerechten.
Voor ca. 4 porties:
4 harde broodjes (Semmeln) van een dag (of ouder)
250 – 500 ml hete runderbouillon
125 ml slagroom
1 potje Kren würzig-scharf (100 g)
Zout en versgemalen peper
Voorweken en opkoken
Snijd de oude broodjes grof in stukken. Doe ze in een kookpan en overgiet met een deel van de hete runderbouillon. Begin met 250 ml; je kunt later altijd wat toevoegen. Breng alles al roerend aan de kook tot het brood zacht wordt en een stevige, papachtige massa vormt.
Romigheid en pit toevoegen
Voeg nu de slagroom toe en roer goed door. Lepel vervolgens het hele potje Kren würzig-scharf erbij en meng tot een gladde, smeuïge structuur ontstaat.
Op smaak brengen
Breng de broodpap op smaak met zout en peper. Voeg eventueel nog wat bouillon toe als de massa te dik is naar je smaak.
Deze Semmelkren hoort traditioneel bij gekookt rundvlees zoals Tafelspitz of Schulterscherzl (sukadelap). Maar hij smaakt ook heerlijk bij wildgerechten of een stoofpot. De combinatie van romige zachtheid en de pittige kren maakt elk bord hartverwarmend Oostenrijks.
Tip: Heb je nog oud brood liggen? Gooi het niet weg, maar maak dit bijzondere bijgerecht. Ook lekker met een scheutje Oostenrijkse pompoenpitolie bovenop.
Oostenrijk op z’n groenst.
Deze zachte knödels met babyspinazie, Kren (mierikswortel) en een vleugje knoflook zijn hartig, voedzaam en verrassend kruidig. Heerlijk met een topping van geroosterde noten of een frisse salade.
900 g verse babyspinazie
50 ml olijfolie
Zout en peper
1 ui
2 teentjes knoflook
500 g semmelwürfel (oud witbrood in blokjes)
300 ml melk
50 g volkoren speltmeel (Dinkelmehl)
60 g mierikswortel (Kren würzig-scharf, bijv. Mautner)
4 eieren
Was de spinazie en droog hem goed. Bak hem in twee porties in een grote pan met elk 20 ml olijfolie tot hij is geslonken. Bestrooi met zout, laat uitlekken en hak grof.
Giet de hete melk over de semmelwürfel en laat intrekken.
Snipper ui en knoflook. Bak de ui in de resterende olie glazig (ca. 5 min), voeg de knoflook toe en bak kort mee.
Meng de semmelwürfel met spinazie, ui, knoflook, meel, Kren, eieren en breng op smaak met zout en peper.
Laat het mengsel 30 minuten rusten.
Vorm met vochtige handen 8 stevige knödels met een gladde buitenkant.
Laat ze in heet gezouten water ca. 20 minuten zachtjes trekken (niet laten koken!).
Strooi voor extra crunch geroosterde cashewstukjes over de knödels. Serveer met een frisse groene salade of smeuïge aardappelpuree voor een complete maaltijd.
Optioneel topping:
100 g cashewnoten, fijngehakt en kort geroosterd
Groene salade of aardappelpuree als bijgerecht
Wat is Kren precies, hoe smaakt mierikswortel en waarom hoort het thuis in de Oostenrijkse keuken?
Lees hier alles over Kren uit Oostenrijk – smaak, oorsprong en gebruik
Kren uit Oostenrijk – alles over mierikswortel —>
€ 2,69 Incl BTW
€ 2,69 Incl BTW
€ 2,69 Incl BTW