Als je wel eens op vakantie bent geweest in de Alpen, dan is de kans groot dat je het gezien hebt: een markering boven de voordeur, zoals 20 C+M+B 25.
Heb je je ooit afgevraagd wat die letters betekenen?
Het is een prachtig, eeuwenoud christelijk gebruik dat je vooral op 6 januari tegenkomt: Driekoningen.
Volgens het kerstverhaal kwamen op die dag drie wijzen uit het Oosten naar Bethlehem. In veel Alpenlanden gaan kinderen (en soms ook volwassenen) dan verkleed langs de deuren. Ze zingen een lied, krijgen een kleinigheidje en schrijven met krijt het jaartal en de afkorting C+M+B op de deurpost.
Maar waar staat die afkorting eigenlijk voor?
dat is de Latijnse betekenis van C+M+B: Christus zegene dit huis. Het plusteken staat symbool voor het christelijke kruisteken. Tegelijk verwijzen de drie letters ook naar de namen van de wijzen: Caspar, Melchior en Balthasar.
De cijfers vóór en na de letters vormen samen het jaartal. Dus 20 C+M+B 25 betekent 2025.
Met deze markering vraagt men om een zegen voor het huis en de bewoners – én wordt tegelijkertijd het kwaad op afstand gehouden. In sommige regio’s blijft de krijttekst tot Pinksteren staan. Elders blijft hij zelfs het hele jaar zichtbaar.
In Nederland en België is 6 januari meestal de dag waarop de kerstboom de deur uitgaat. Het is ook zo’n beetje de deadline waarop je iemand nog een gelukkig nieuwjaar mag wensen.
De foto bij dit artikel maakte ik tijdens een bezoek aan Mariastein in Tirol, een prachtig bedevaartkerkje uit de 14e eeuw. Daar zie je dit gebruik nog volop in ere gehouden worden – een mooi stukje levende traditie!